GfK ve DigitalTalks iş birliğiyle, Türkiye’de kent temsili 15 ilde 15 yaş ve üzeri 1237 kişiyle görüşülerek gençlerin meslek seçimleriyle ilgili değerlendirmeler alındı.
Araştırmaya katılan her 3 kişiden biri ailelerin gençleri meslek seçimleri konusunda yönlendirmesi gerektiğini düşünürken, katılımcıların %40’ı ise ailelerin gençlerin meslek seçimi konusunda fikirlerini söylemesi ancak son kararı gençlere bırakması gerektiğini belirtiyor.
Yaş kırılımında incelendiğinde, büyük farklılıklar görülmüyor. Ancak 15-17 yaş arası gençlerin neredeyse yarısı (%46) ailelerin gençlerin meslek seçimi konusunda fikirlerini söylemesi ancak son kararı gençlere bırakması gerektiğini söylüyorlar. Bu oranın diğer yaş gruplarında %32 ile %42 arasında değiştiği görülüyor.
Ebeveynler için çocuklarının mesleklerinin «maddi olarak iyi kazandırması» en temel tercih kriteri
Her 2 ebeveynden biri çocuklarının mesleklerindeki en temel tercih kriterlerinin «maddi olarak iyi kazandırması» (%49) ve «gelecekte revaçta bir meslek olması» (%48) olduğunu belirtiyor. Bu iki kriteri “itibarlı bir meslek olması” (%42) yakından takip ediyor.
Ebeveynlerin yarıdan fazlası çocuklarını yapmak istedikleri mesleğe yönlendirmek için herhangi bir şey yapmıyor.
Ebeveynlerin %22’si çocuklarını yapmak istedikleri mesleğe yönlendirmek için buna uygun kurslara gönderdiklerini ya da göndermek istediklerini belirtiyor. “Çocuğumun yabancı dil öğrenmesini sağlıyoruz / sağlayacağız” diyenlerin oranı ise yalnızca %5. Özel bir şey yapmadığını belirtenlerin oranı ise %59.
Ebeveynlerin çoğunluğu çocuklarının doktor olmasını istiyor.
Ebeveynlere “Çocuğunuzun öncelikli olarak hangi mesleğe yönelmesini tercih edersiniz?” diye sorulduğunda, %28’i çocuğunun doktor olmasını, %21’i avukat / hakim / savcı olmasını istediğini belirtiyor. Bu meslek gruplarını sırasıyla mühendislik ve eğitim (öğretmen, akademisyen) takip ediyor.