GfK ve DigitalTalks iş birliğiyle, Türkiye’de kent temsili 15 ilde 15 yaş ve üzeri 1166 akıllı telefon sahibiyle görüşülerek kişilerin akıllı telefonlarında kullandıkları mesajlaşma ve sosyal medya uygulamaları, bu uygulamaları kontrol etme sıklıkları ve akıllı telefon kullanımı ile ilgili ifadelere katılım düzeyi sorgulandı.
Akıllı telefon sahibi olanların neredeyse tamamı (%97) telefonlarında mesajlaşma uygulaması olarak WhatsApp’i kullanıyor. WhatsApp’i %66 ile Messenger takip ediyor. Her 3 akıllı telefon sahibinden ikisi ise akıllı telefonları olmasına rağmen hala SMS kullanmaya devam ettiklerini belirtiyor.
Skype, Bip ve Line, WhatsApp ve Messenger’a oranla çok daha az kullanılıyor.
Bu mesajlaşma uygulamalarını kullananlara ne sıklıkla kontrol ettikleri sorulduğunda ise, yaklaşık her 4 kişiden üçü (%72) sürekli ya da sık sık kontrol ettiğini belirtiyor.
Akıllı telefon sahibi olanların büyük çoğunluğu telefonlarında sosyal medya uygulaması olarak Facebook’u kullanıyor. (%93) Telefonlarında Facebook kullanan erkeklerin oranı kadınlara göre anlamlı olarak farklılaşmıştır. ( Erkek: %95, Kadın: %91)
Aralarında açık ara fark olmasına rağmen Facebook’tan sonra telefonda en çok kullanılan uygulama ise %63 ile Instagram’dır. Instagram’ı %31 ile Twitter ve %16 ile Snapchat takip etmektedir.Akıllı telefonunda sosyal medya uygulamalarını kullanan yaklaşık her 4 kişiden üçü (%73) bu uygulamaları sürekli veya sık sık kontrol ettiğini belirtiyor.
Akıllı telefon sosyal hayatımızı etkiliyor
Akıllı telefon kullanımı ile ilgili ifadelere katılım düzeyi sorgulandığında akıllı telefon sahiplerinin %59’u telefonun hayatlarının önemli bir parçası olduğunu ancak dozunda kullandıklarını düşündüklerini belirtiyor. %44’ü gün içinde akıllı telefonlarına bakamadıklarında kendilerini huzursuz hissettiğini, %38’i ise sabah uyanınca ilk yaptıkları şeyin akıllı telefonlarından sosyal medya ve mesajları kontrol etmek olduğunu söylüyor.
Her 3 akıllı telefon sahibinden biri (%37) telefonuyla çok sık ilgilendiği için ailesinin ve arkadaşlarının kızdıklarını belirtiyor. “Arkadaşlarımla yemekteyken akıllı telefonumla çok oynadığımı hissediyorum.” diyenlerin oranı ise %34.
Akıllı telefon sahiplerinin %28’i gece telefona bakmak için uyandığını ve çoğu zaman tuvalete bile telefonuyla gittiğini söylüyor. Her iki kişiden biri de uyurken telefonunu yakınında tuttuğunu belirtiyor. (%51)
Araştırma Hakkında
Araştırma GfK tarafından 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan yüz yüze Omnibus çalışmaları kapsamında 27 Eylül 2017 – 18 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye’de 15 ilde (Adana, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun ve Trabzon) 15 yaş ve üzeri 1166 akıllı telefon sahibi kişi ile görüşülerek gerçekleştirilmiştir.