Uit cijfers van de jaarlijkse GFK E-bike Monitor blijkt dat de fysieke winkel nog steeds de meest gebruikte informatiebron is bij de aanschaf van een e-bike. De fysieke winkel wordt vooral gebruikt om de fietsen te bekijken en te testen. Bovendien speelt de winkel-medewerker een belangrijke rol in het inwinnen van informatie en advies.
Bij de aanschaf van een e-bike orienteert de consument zich uitgebreid. Er worden veel verschillende soorten informatiebronnen geraadpleegd voordat men een definitieve keuze maakt. Vooral consumenten die voor het eerst een e-bike aanschaffen hebben behoefte aan veel informatie. De belangrijkste informatiebron is de fysieke winkel, gevolgd door het internet. Bijna 30% wint ook bij vrienden, familie of bekenden informatie in.
Proefrit E-bike
Een proefrit is belangrijk bij de aanschaf van een e-bike. Ruim 90% van de kopers die een fysieke winkel bezoeken, maakt een proefrit. Dit verklaart ook het belang van de fysieke winkel.
Informatiebronnen meer gevarieerd in België en Duitsland
Waar in Nederland de fysieke winkel ruim op nummer 1 staat in het orientatieproces, zien we in België en vooral in Duitsland dat een gevarieerder palet aan informatiebronnen wordt gebruikt. In deze landen is de fysieke winkel ook een belangrijk informatiepunt, maar minder belangrijk dan in Nederland. In Duitsland zijn vrienden, familie of bekenden zelfs een belangrijkere informatiebron, dan de fietsenwinkel.
In alle drie de landen wordt de fysieke winkel vooral bezocht om een proefrit te maken. In Duitsland maakt bijna 90% van de kopers een proefrit in een fysieke winkel, in België is dat iets minder dan 80%.
Voor fabrikanten en retailers blijft de fysieke winkel dus een belangrijk kanaal in de customer journey. Opmerkelijk zijn de duidelijke verschillen in de leeftijdsgroepen van kopers en de customer journey ten opzichte van de Nederlandse markt. Hoe deze doelgroepen verschillen en wat de customer journey is bij de aanschaf van een e-bike wordt uitgebreid toegelicht in dit jaarlijkse e-bike consumentenonderzoek.
De GfK E-bike Monitor 2022 staat op de planning. Wilt u meer informatie over de GfK E-bike Monitor 2022? Neem dan een kijkje op de GfK landingspagina via deze link E-bike monitor 2022 aanvraagformulier of neem contact op met Account Manager Bikes bij GfK: Marcel Buskermolen (marcel.buskermolen@gfk.com).
Over de GfK E-bike Monitor (onderzoeksverantwoording)
In 2018 is de GfK E-bike Monitor voor het eerst in Nederland gelanceerd. De jaarlijkse trends in de doelgroepen, motivatie en het aankoopgedrag ten aanzien van e-bikes worden daarin uitgebreid onderzocht. Daarnaast kan GfK (uniek in Nederland) de inzichten koppelen aan de daadwerkelijke verkopen uit de GfK Retail data. Jaarlijks wordt de vragenlijst geüpdatet naar de actualiteit.
D.m.v. een steekproef zijn er respondenten ondervraagd binnen de doelgroep huidige- en potentiële e-bike kopers. De steekproef in Nederland was 2.000 respondenten. In Duitsland en België rond de 1.000 respondenten. Het onderzoek is in oktober 2021 uitgevoerd en zal dit jaar rond dezelfde periode worden herhaald, waarbij ook de landen Frankrijk en Italië worden toegevoegd.
Over GfK
GfK verbindt gegevens en wetenschap. Innovatieve onderzoeksoplossingen bieden antwoorden op belangrijke zakelijke vragen rond consumenten, markten, merken en media – nu en in de toekomst. Als onderzoek – en analysepartner belooft GfK zijn klanten over de hele wereld “Growth from Knowledge”