Education

İleri Analitik ile yeniden işinizi ayarlayın: 2023 için 5 hedef 

Education

İleri Analitik ile yeniden işinizi ayarlayın: 2023 için 5 hedef 


  • FMCG sektöründeki perakendeciler ve üreticiler için, 2023’te alışverişçilerle bağlantı kurmak, enflasyonun ve tüketici durgunluğunun etkilerine odaklanmak anlamına geliyor   
  • FMCG oyuncularının bu zorlukların üstesinden gelmelerine ve tüketicilerle bağlantılı kalmalarına yardımcı olmak için NIQ, 2023 için beş veri destekli karar derledi.

1. Çok kanallı stratejilere odaklanın

Günümüzün müşterileri, online ve fiziksel perakende kanallarında sorunsuz deneyimler bekliyor. Bununla birlikte FMCG markaları, nereye odaklanacaklarını anlamak, alışverişçilerin dikkatini çekmek ve pazar payını artırmak için tüketici davranışlarını yakından incelemeye ihtiyaç duyar.

Bu, 2023’te tekrardan önem kazanacak, çünkü tüketiciler gevşetilmiş maske kullanımı ve sosyal mesafe kısıtlamaları sayesinde fiziksel mağazalara daha fazla sayıda geri dönüş yapmaya başladı.

Tüketicilerin marka değiştirme davranışlarının nüanslarını ve kanallar arasındaki satışları nasıl etkilediğini izlemek için verilere sahip olmak, markaların tüketicilerin cüzdanlarından daha fazla pay alabilmek için daha bilinçli stratejiler oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Online alışverişe yeni başlayan veya devam eden tüketiciler için tutarlı markalaşma, kolayca aranabilir ürün listeleri vb. ile sorunsuz bir online kullanıcı deneyimi sağlamak ve “brick and mortar” deneyiminin temellerine eşit derecede odaklanmak çok yönlü stratejileri benimsemek anlamına gelir.


2. Daha etkili promosyonlar ve fiyatlandırma ile tüketicilere değer sağlamak

Tüketiciler, normalde satın almayacakları markalardan (market markaları dahil) bile tasarruf etmek için aktif olarak fırsat ve promosyon peşinde. Tüketicilerin % 73’ü, ürünler satıştayken stoklamak, kupon kullanmak, daha düşük fiyatlı mağazalar aramak ve market markaları satın almak da dahil olmak üzere tasarruf etmek için birden fazla strateji kullandığını bildirmektedir.

2022’de alışverişçileri başarılı bir şekilde tutabilen perakendeciler, artan maliyetleri absorbe etmeyi ve fiyatları önemli ürünler için online ve indirimli perakendecilerle karşılaştırarak her gün düşük fiyatlandırma stratejilerini benimsemeyi seçti.

Üreticiler için, müşteriye özel taktiklerle ve otomatize edilmiş analiz araçlarıyla onların etkinliklerini takip etmek, 2023’te tüketicilerin değer talebini karşılamada ve satışları artırmada kendilerine uzun bir yol kat ettirecektir. 2022’de kazanan üreticiler, global seviyede fiyatlandırma stratejileri oluşturmak, pazar seviyesinde yerelleşmek ve etkinliği tutarlı bir şekilde izlemek için odaklı fiyatlandırma ve promosyon uygulamaları veya ekipleri oluşturdu.


3. İnovasyon sürecini dolu tutun

Araştırmalar, inovasyonun büyümenin kilit bir itici gücü olduğunu ve kriz zamanlarında duraklama düğmesine basan şirketlerin geride kalma riski taşıdığını defalarca göstermiştir. Bunun nasıl gerçekleştiğini görmek kolay – tedarik zinciri sorunlarıyla mücadele eden bir perakende ortamında, inovasyon, temel ürünleri rafta tutmak gibi daha acil endişeler sebebiyle arka koltukta oturur.

Ancak bu zorlu dönemde yenilik yapmaya devam eden şirketler, yapmayanlara kıyasla daha fazla büyüme, satış ve pazar payı artışı yaşıyor. Şirketlerin, yeni bir ürünü, farklı bir paket boyutunu veya kullanım alanını sundukları inovasyon hatlarını güçlendirmek için atabilecekleri somut adımlar mevcuttur.

Sonuç olarak: Tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için inovasyonla hızlı bir şekilde uyum sağlamak, 2023’te başarı için önemli olacaktır.


4. Ürün yelpazesini tüketicilerin mağaza değişimlerine uyum sağlayacak şekilde ayarlayın

Birçok tüketici, 2022’de “mağaza değişimine” devam etti, pandemi sonrası işe gidip gelme alışkanlıklarını değiştirdikçe veya indirimli ürün arayışında koştukça farklı mağazalardan alışveriş yapmaya başladı.

Eve daha yakın marketlerden alışveriş yapan veya daha az tanıdık semtlerde daha düşük fiyatlar arayan tüketiciler, alışkın olduklarından farklı olabilecek düzenler ve ürün çeşitleriyle karşılaşacaktır. 2022’de olduğu gibi, kıvrak markalar bu mağaza değişimini ürün çeşitliliğini gözden geçirmek için bir fırsat olarak kullanabilirler. Bu mağaza değiştiren tüketicilerin birçoğu aktif olarak daha düşük fiyatlar arıyor ve marka sadakatini kırmaya ve daha düşük fiyatlı bir alternatif satın almaya istekli olabiliyorlar. Perakendeciler de, ürün yelpazesini ve mağaza formatlarını yeniden değerlendirmek için yeni müşteri davranışlarını inceleyebiliyorlar.


5. Stratejik kaynaklar olarak verilere ve otomatize edilmiş analitiklere yatırım yapın

2022’de enflasyonist baskıların artmasıyla birlikte, FMCG üreticilerinin ve perakendecilerinin 2023’ü planlamak için veri destekli içgörülere sahip olmaları giderek daha önemli hale geliyor.

Çoğu şirket bugün verilere yatırım yapıyor olsa da, bunu başarılı ve somut bir aksiyon planına dönüştürmek çok yaygın değildir. Ancak doğru araçlar, FMCG üreticilerinin ve perakendecilerinin dinamik bir piyasayı hızlı bir şekilde analiz etmelerine ve rekabet avantajı elde etmek için sonraki adımları belirlemelerine yardımcı olabilir. Kazanan markalar ve perakendeciler, alışverişçilerin davranışlarını gözlemlemek, neler olduğunu, neden olduğunu teşhis etmek ve bir sonraki adımı planlamak için otomatize olmuş ve dijitalleşmiş analiz yeteneklerinden yararlanacak.

Daha iyi analizler ile daha iyi kararlar alabilirsiniz

Veri odaklı stratejinizin, doğru zamanda, doğru bilgiye sahip, doğru kullanıcı tarafından kullanıldığından emin olun. Analiz yolculuğunuzda size yardımcı olabiliriz.