NIQ Retail Spend Barometer
Netherlands

NIQ Retail Spend Barometer: Warmere temperaturen en een verlangen naar gemak drijven consumentenbestedingen in Nederland 

  • Na een algemene daling in het tweede kwartaal, herstelde de markt zich in het kwartaal van juli tot september 
  • Persoonlijke verzorging en gemak zijn bepalende factoren in de uitgaven aan FMCG- en Tech & Durable producten in Nederland. 

Tabakswetgeving, warmer zomerweer en gemak waren de belangrijkste factoren die de uitgaven in de markten voor Fast Moving Consumer Goods (FMCG) en Tech en Durables (T&D) in Nederland beïnvloedden tussen juli en september 2024. 

Na een algemene daling in het tweede kwartaal, herstelde de markt zich in het kwartaal van juli tot september met een groei van 3,7 procent in FMCG-omzet (exclusief tabak) en een stijging van 0,4 procent voor T&D. Diepvries- en verse voedingsmiddelen, evenals dranken, waren veel meer in trek dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar, wat de warme temperaturen in de zomer weerspiegelt. Het warmere weer leidde ook tot een hogere verkoop van T&D-producten zoals airconditioners en ventilatoren, die consumenten gebruikten om de hitte te bestrijden. En hoewel inflatie tot hogere prijzen leidde, waren de prijsstijgingen niet zo groot als in het voorgaande jaar. 

Warme zomer lokt Nederlandse consumenten naar buiten 

Nederlandse consumenten hebben tussen juli en september meer tijd buiten doorgebracht. Hierdoor groeide de sector Doe-het-zelf & Woningverbetering, waaronder tuingereedschap en -benodigdheden, met 2,0 procent vergeleken met het voorgaande jaar. In het regenachtige tweede kwartaal van 2024 daalde deze sector nog met 5 procent. Gereedschappen voor buitengebruik, zoals hogedrukreinigers en heggenscharen, lieten ook een omzetstijging zien van respectievelijk 52 procent en 22 procent. Dit onderstreept de invloed van het weer op marktontwikkelingen. Bovendien leidde de hitte tot een hogere verkoop van airconditioningsystemen (64 procent stijging) en elektrische ventilatoren (63 procent stijging) vergeleken met Q3 2023. 

Ook de FMCG-data weerspiegelen de temperaturen. Verse voedingsmiddelen (7,1 procent stijging), diepvriesproducten (7,0 procent stijging) en dranken (3,8 procent stijging) kenden een hogere omzet, met ijs als opvallende uitschieter: een groei van 12,7 procent in vergelijking met vorig jaar. Deze cijfers benadrukken dat het klimaat, net als in de Doe-het-zelf & Woningverbetering-sector, een aanzienlijke invloed kan hebben op eet- en drinkgewoonten en daarmee op de verkoop.  

Gemak en persoonlijke verzorging stimuleren uitgaven in zowel FMCG als T&D

Gemak is al een tijd een belangrijk verkoopargument, vooral voor T&D-producten, en blijft een doorslaggevende factor. Nederlandse consumenten geven vaker geld uit aan producten die meerdere functies combineren, zoals stofzuigers met geïntegreerde natreiniging of elektrische stylingapparaten voor drogen, stijlen en krullen van haar. In totaal stegen de uitgaven met 0,4 procent vergeleken met Q3 2023, na een algemene daling in de eerste helft van het jaar. Deze opwaartse trend zal zich waarschijnlijk voortzetten in het laatste kwartaal van het jaar met promoties rondom Black Friday, Kerst en de jaarwisseling. 

De opvallende categorie in de FMCG-sector is persoonlijke verzorging, met een stijging van 8,0 procent. De omzet van lichaamsverzorgingsproducten steeg met 8,8 procent jaar-op-jaar, haarverzorging met 8,4 procent. Persoonlijke verzorging groeit sinds het begin van 2023 continu, wat aantoont dat zelfzorg niet slechts een trend is, maar zich ontwikkelt tot een noodzaak waar Nederlandse consumenten bereid zijn geld aan uit te geven. 

“De stijgende verkoopcijfers die we zien in T&D en FMCG voor persoonlijke verzorging en gemaksproducten laten zien dat consumenten eerder bereid zijn geld uit te geven aan producten die hun leven gemakkelijker maken en hen een goed gevoel geven over zichzelf. Deze trends blijven bestaan,” zegt Jasper Bins, Retail Vertical Director Benelux, NIQ en GfK. “We verwachten dat grote promotie-evenementen zoals Black Friday en Kerst de verkoop in zowel FMCG als T&D zullen stimuleren. Retailers en fabrikanten die zich positioneren rond trending topics zoals gemak of zelfzorg en die consumenten weten te bereiken met aantrekkelijke promoties, hebben de kans om meer marktaandeel te veroveren en de verkoop te stimuleren.”

Jasper Bins, Retail Vertical Director Benelux, NIQ en GfK
De NIQ Retail Spend Barometer onderzoekt consumentenbestedingen aan FMCG- en T&D-producten in Nederland. Het houdt echte verkoopcijfers bij en meet veranderingen in eerdere kooptrends. De FMCG-categorieën omvatten voedsel, kruidenierswaren, bederfelijke waren en kant-en-klare levensmiddelen, en de T&D-categorieën omvatten duurzame consumptiegoederen, huishoudelijke apparaten, doe-het-zelf en kleding. De gegevens zijn afkomstig van NielsenIQ en GfK retailmarktmetingen, die samen de omzet van meer dan 350.000 retailpartners wereldwijd meten.
Archief
Archief