NIQ Retail Spend Barometer
Netherlands

Consumentenbestedingen in Nederland in Q1 2024 1,1 procent hoger dan in Q1 2023

  • De prijzen in de Tech & Durables sector (T&D) stabiliseren zich, met een hoge bereidheid om geld uit te geven voor zeer belangrijke premiumproducten.
  • Consumenten besparen op voedingsmiddelen en drogisterijproducten, maar in mindere mate dan vorig jaar.

Uit de nieuwe NIQ Retail Spend Barometer blijkt dat consumenten in Nederland voor een totaal van 20,4 miljard euro hebben besteed aan alledaagse producten (zoals bederfelijke en niet-bederfelijke voedingsmiddelen, dranken en drogisterijproducten) en technische consumptiegoederen, huishoudelijke apparaten, doe-het-zelf en kleding. Dit was 1,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei werd vooral gedreven door near-food -, doe-het-zelf- en huishoudelijke producten, terwijl technische consumptiegoederen en grote apparaten een daling kenden en in de levensmiddelendetailhandel heeft de komende wetgeving inzake tabaksproducten al een merkbaar effect gehad. Gecombineerde gegevens van NIQ en GfK laten ook zien hoe de detailhandelsuitgaven in Q1 zijn veranderd.

Gecombineerde gegevens maken uitgebreide inzichten mogelijk

“We zien nog steeds verandering in consumentengedrag. Ze kopen bijvoorbeeld steeds vaker huismerken en speciale aanbiedingen om hun kassabon zo laag mogelijk te houden. Door de afvlakkende inflatie kunnen we echter ook minder extreme verkoopveranderingen in alle categorieën waarnemen dan vorig jaar.”

Jasper Bins, Retail Vertical Director Benelux, NIQ en GfK
De NIQ Retail Spend Barometer onderzoekt consumentenbestedingen aan FMCG- en T&D-producten in Nederland. Het houdt echte verkoopcijfers bij en meet veranderingen in eerdere kooptrends. De FMCG-categorieën omvatten voedsel, kruidenierswaren, bederfelijke waren en kant-en-klare levensmiddelen, en de T&D-categorieën omvatten duurzame consumptiegoederen, huishoudelijke apparaten, doe-het-zelf en kleding. De gegevens zijn afkomstig van NielsenIQ en GfK retailmarktmetingen, die samen de omzet van meer dan 350.000 retailpartners wereldwijd meten.
Archief
Archief