Analysis

Craciunul este asteptat cu bucurie de europeni, chiar daca simt povara preturilor

Analysis

Craciunul este asteptat cu bucurie de europeni, chiar daca simt povara preturilor


Doua noi sondaje NielsenIQ arata impactul puternic al inflatiei asupra consumatorilor europeni, dar si faptul ca acestia vor incerca sa isi mentina obiceiurile de cumparaturi de Craciun.


NielsenIQ Consumer Insights a lansat recent doua noi rapoarte pentru a evalua modul in care inflatia prelungita a afectat comportamentul de consum al europenilor: Shopper Trends Pulse si NIQ Christmas study. Rapoartele coroboreaza constatarile studiilor efectuate in august/septembrie 2022 pe cateva piete europene importante (Germania, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Turcia, Polonia, Grecia si Romania).


Consumatorii europeni au deja un plan bine pus la punct pentru a infrunta cresterile de preturi

Raportul Shopper Trends Pulse arata cat de profund au patruns schimbarile de pret in mintea si in portofelele consumatorilor europeni. Pentru studiu au fost realizate peste 7.700 de interviuri pe 8 piete europene. 92% dintre consumatori au observat cresteri ale preturilor la alimente si estimeaza ca cheltuielile lor pe produse alimentare si articole de ingrijire personala au crescut in medie cu 18% din 2019 pana in prezent (in Marea Britanie: 24%).

In consecinta, cumparatorii europeni adopta strategii de adaptare, concentrandu-se mai mult pe cumpararea de produse esentiale (56%) sau pe a cumpara mai putin in general (31%). In unele piete, retailerii de tip Discount beneficiaza cel mai mult de reducerile din portofele, deoarece cumparatorii tind sa aleaga magazinele pe baza raportului calitate-pret. In medie, cu 16% mai multi consumatori decat in 2019 sustin ca viziteaza magazinele de Discount.

Raportul evidentiaza modul in care consumatorii depun eforturi suplimentare pentru a-si planifica si mai atent achizitiile. De exemplu, 71% dintre cumparatorii europeni cunosc preturile produselor alimentare, 62% profita de promotiile speciale iar 81% merg cu o lista clara la cumparaturi.

Cu toate acestea, cu 47% din respondenti inca dispusi sa plateasca un pret premium, chiar si in aceste vremuri critice exista oportunitati pentru companiile din FMCG care vin cu o propunere avantajoasa de calitate-pret.

Cum era de asteptat, pretul devine provocarea dominanta pentru consumatori, in timp ce alte subiecte isi pierd semnificatia: desi sustenabilitatea este inca relevanta pentru cumparatori, doar 43% (fata de 52% in 2019) declara ca verifica produsele ecologice in timpul cumparaturilor, iar preferinta pentru produse locale a mai pierdut din importanta (48% fata de 56% in 2019).


Craciunul reprezinta o mult asteptata infuzie de stare de bine in contextul pesimist de astazi

Pe fundalul acestui scenariu destul de sumbru, Craciunul prezinta o raza de speranta, aproape doua treimi dintre respondentii europeni asteptand cu nerabdare Craciunul, conform NielsenIQ Christmas study, realizat pe baza a 7.600 de interviuri in 8 tari.

66% dintre cumparatorii europeni pot fi considerati pasionati de Craciun, pentru ei aspectele emotionale precum bucuria sarbatorilor in familie si sarbatorirea impreuna cu prietenii sunt foarte importante.

In acelasi timp, 28% dintre consumatori vor fi mai retinuti de Craciun. Acest grup este puternic afectat de cresterea preturilor la gaze si energie si este probabil sa isi reduca cheltuielile de sarbatori ori sa le faca in avans, deoarece se asteapta la cresteri si mai mari de preturi la final de decembrie.

“De remarcat pentru Romania fata de media europeana: mai multi consumatori declara ca de Craciun vor apela la produse de origine locala (22% vs 15%) in categoria Alimente. Contextul de multi-criza faciliteaza o orientare mai puternica spre sprijinirea economiei locale si spre valoare demonstrata iar in Romania exista o asociere puternica in mintea oamenilor intre marca proprie si originea locala” – declara Vasi Dragomir, NielsenIQ Consumer Insights Lead Romania & Bulgaria.


In ciudat bugetului limitat, consumatorii nu vor renunta la Premium in contextul Craciunului insa ii vor da noi conotatii

Promotiile devin un factor cheie si pentru cumparaturile de Craciun: 32% declara ca vor cumpara mai multe produse la promotie – desi semnificativ mai putin decat pentru consumul de zi cu zi. Cu alte cuvinte, in ciuda faptului ca bugetele sunt limitate, cumparatorii nu vor renunta la achizitiile premium de Craciun. Cele mai relevante categorii premium pentru ei sunt carnea proaspata, branza, fructele, vinul si cafeaua.

Cand vine vorba de Craciunul din acest an nu se observa insa doar pragmatism si vanatoare de promotii. Bucuria de a sarbatori impreuna cu cei dragi, emotiile, daruirea, nostalgia pentru amintirile si traditiile din copilarie isi pastreaza un rol important. Retailerii pot crea entuziasm in preajma sarbatorilor, organizand o atmosfera de Craciun in magazine, amenajand zone speciale cu produse de Craciun, inspirand clientii cu idei pentru meniul de Craciun ori chiar facilitand acte de caritate (important pentru 20% dintre europeni


Black Friday intra in procesul de cumparare a cadourilor pentru 7 din 10 europeni

37% din bugetul de Craciun este prevazut pentru cadouri. In majoritatea tarilor, articolele de imbracaminte, parfumurile, jucariile, cardurile cadou si produsele gourmet sunt primele pe lista de achizitii pentru cadouri. Romania se aliniaza acestui trend cu o singura exceptie: in top 5 romanii prefera sa daruiasca din categoria home&deco (33%) cardurile cadou fiind mai jos in clasamentul local. Marca si preferintele personale sunt aici mai relevante decat pretul – cu toate acestea 68% vor acorda atentie Black Friday, vor cumpara unele produse in avans sau vor folosi oportunitatile date de reduceri speciale.

Internetul joaca un rol important in a inspira cumparaturile de Craciun. 9 din 10 utilizatori declara ca vor vizita direct magazinele online si doar 29% vor folosi social media in acest scop. „Aceasta descoperire surprinzatoare ilustreaza faptul ca deja cumparatorii au mai multa experienta cu e-commerce si fac mai putini pasi in procesul de cumparare – ceea ce este o veste buna pentru producatori si retaileri, care trebuie sa fie pregatiti pentru Craciun chiar pe propriile platforme”, mai spune Vasi Dragomir, NielsenIQ Consumer Insights Leader Romania & Bulgaria.