Press Releases

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 4. çeyrekte ,1 büyüdü.

Press Releases

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 4. çeyrekte ,1 büyüdü.



GfK TEMAX® Türkiye 2014 Dördüncü Çeyrek Sonuçları

 

Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı, 2014’ün son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,1 oranında büyüme performansı ile 10,1 milyar TL’lik ciro değeri elde etti. Yıl başından bu yana gerçekleşen kümülatif büyüme oranı ise %16,9 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ciroda en fazla büyüyen sektörler Telekom, Tüketici Elektroniği ve Küçük Ev Aletleri olurken; Tüketici Elektroniği adette en yüksek büyüme oranına sahip sektör oldu.

 

 

 

Telekom: Akıllı telefon satışları hız kesmiyor

 

 

 

Telekom sektörü yılın son çeyreğinde 3,89 milyar TL ile 2013 yılı aynı dönemine göre %32  büyüme gerçekleştirerek tüketici ürünleri pazarının en yüksek büyümeye sahip sektörü olmayı sürdürdü. 2014 yılını ise toplamda 13,64 milyar TL ve %28 büyüme ile kapattı.

 

Sektörün %98’ini oluşturan ana ürün grubu akıllı telefonlarda yılın geneline hakim olan trendler son çeyrekte de devam ederken,  toplamda 10,8 milyona ulaşan pazarda daha üst segment ürünlerin satışlarının pastadan aldıkları paylar da arttı.

 

Akıllı telefonların %52’si 4,5”(inç) üzeri ekrana sahip olurken, akıllı telefon ile tabletler arasında yer alan 5,5” üzeri akıllı telefonların payı %8’e ulaştı. Öte yandan satılan akıllı telefonların %56’sı ise 16 GB ve üstü dahili hafızaya sahip.

 

2015 yılında 4G teknolojisinin devreye girmesinin ülkemizde akıllı telefon satışlarına pozitif etki edeceği tahmin edilirken 2014 yılı son çeyrekte %35’e varan 4G özellikli akıllı telefon payının daha da artması beklenebilir.

 

 

 

Bilgi Teknolojileri: Tabletlerdeki büyüme azalırken, notebooklardaki negatif büyümede iyileşme belirtileri

 

 

Bilişim teknolojileri sektörü 2014 yılında oldukça zorlandı. Sektörün parlayan yıldızı Mediatabletler yüksek büyüme hızı nedeniyle yılın ilk yarısında sektör genelindeki düşüşü frenleyebilmişti.  Ancak yılın ikinci yarısında tabletlerdeki büyümenin yavaşlamasıyla sektör, 2013 aynı dönemler ile karşılaştırıldığında, son iki çeyreği negatif büyüme oranları ile kapatmış oldu. 2014’ün son çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre cirosal olarak  %5,4 küçülme yaşadı. Bilişim teknolojileri sektörü 2014 yılını 2013 senesine göre sadece cirosal bazda %0,1 oranında büyüme ile kapattı.

 

Tabletlerdeki büyümenin yavaşlaması baz etkisi, ürün farklılaştırmalarında müşteri beklentisinin karşılanamaması, tablet yenileme süresinin akıllı telefon gibi ürün gruplarına göre daha uzun olması gibi etkenlere dayanıyor olabilir. Bilgi Teknolojilerindeki 2014 yılında büyüyen tek ürün grubu olan tabletlerdeki büyüme yavaşlasa da 2014’ü adetsel olarak %52,5, cirosal olarak %31,4 oranında büyümeyle kapatmıştır.
Buna ek olarak tablet ortalama fiyat seviyelerinde düşüş trendi ve 7” ekranların daha çok tercih edilmesi 2014 yılında tablet sektörüne damgasını vurdu.

 

Dizüstü bilgisayarlardaki negatif büyümede düşüş başladığını görüyoruz ki son çeyrekte geçen seneye göre küçülme oranı cirosal olarak %9,2, adetsel olarak da %8,5 seviyelerine gerilemiştir. Bu durum dizüstü bilgisayarlar için 2015 yılının daha iyi geçecek bir yıl olacağının işareti olabilir. 

 

Masaüstü bilgisayarlar ve monitörlerde 2014 ve 2013 seneleri son çeyrekleri karşılaştırıldığında cirosal olarak %10,7 küçülme görüyoruz.

 

Ofis Makineleri ve Sarf Malzemeleri: Son çeyrekte küçülme

2014 son çeyrekte 2013’ün aynı dönemine göre %3,1 cirosal küçülmeyle kapattı. Küçülme daha çok kartuşlardaki düşüşten kaynaklandı. Son çeyrek karşılaştırmalarında ofis malzemeleri sektöründe %12,2 ile cirosal olarak ve %6,9 ile adetsel olarak en çok büyüyen ürün grubu tek fonksiyonlu yazıcılar oldu. Çok fonksiyonlu yazıcılar ise son çeyreği geçen sene aynı döneme kıyasla cirosal bazda %5,7 büyümeyle ancak adetsel olarak %15,5 küçülmeyle kapattı.

 

2014 yılı genelinde 2013 ile karşılaştırıldığında ofis makineleri ve sarf malzemeleri sektöründe  %3,6 cirosal büyüme gerçekleşti.

 

Büyük Beyaz Eşya: Son çeyrekte çift haneli büyüme

Büyük Beyaz Eşya sektör cirosu 2013 dördüncü çeyreğe göre %15’lik bir büyüme ile 2,12 Milyar TL’ye ulaştı. Tüm sene için bakıldığında, satış cirosu 8 Milyar TL oldu ve 2013 yılına göre %11,1 büyüdü.
Yüksek enerji sınıflı ürünlerin payı dördüncü çeyrekte tüm kategoriler için arttı. En çok büyüyen Fırın kategorisi için, Ankastre Fırınlar 2014 yılında 2013’e kıyasla iyi bir performans sergileyip çift haneli büyümeye ulaştı ve kategori büyümesine pozitif etki etti. Çamaşır makinelerinde, Yüksek kapasiteli ürünler çift haneli büyümeler ile kategori büyümesini sağladılar. Buzdolaplarında ise, en büyük katkı 2 kapılı, buzluk altta ürünlerden geldi.
Cirosal büyümenin temel sebebi Döviz kurunun artmasıyla birlikte fiyatların artması ve ürün çeşitliliğidir.

 

Küçük Ev Aletleri: Küçük Ev Aletleri 2014’te en çok büyüme gösteren ikinci sektör oldu.

Sektör 2014 yılını %8,9’luk adetsel büyüme ile kapattı. Ciroda ise %24’lük büyüme ile 3,27 milyar TL değerine ulaştı. Küçük ev aletleri sektörü diğer sektörler ile karşılaştırıldığında adetsel olarak en yüksek büyümeyi gösterirken; cirosal olarak da Telekom sektörünün ardından en çok büyüyen sektör oldu. Son çeyrekte ise adetsel %6,1; cirosal %22,9’luk büyüme gerçekleşti.
2014’te sektörün cirosal büyümesine en büyük katkı siklonik süpürge, geleneksel ütü, el blenderı ve dikey süpürgelerden geldi. Ekmek yapma makineleri ve fritözler son çeyrekte de negatif performans göstererek, sektörde geçen seneye göre küçülen kategoriler oldu.
Toplam süpürge cirosunun üçte birinden fazlası siklonik modeller tarafından üretilirken, toplam ütü cirosunun %30’u buhar kazanlı ütüler tarafından üretildi. Buhar kazanlı ütüler ve siklonik süpürgelerin daha tercih edilir duruma gelmesi, kur etkisi ile beraber cirosal büyümeyi destekleyici bir etki yaptı.
El blenderları ve Türk kahve makineleri ise kategorileri içerisinde pay kazanan diğer segmentler oldu. Kadın bakım kategorisinde ışık sistemli epilasyon cihazları (IPL); erkek bakım kategorisinde ise sakal düzelticiler ve vücut tüyü temizleme/düzeltme makineleri paylarını arttırdılar.

 

 

Tüketici Elektroniği: TV pazarında İstikrarlı büyüme devam ediyor

Tüketici elektroniği sektörü yılın son çeyreğini 1,58 milyar TL ile 2013 yılı aynı dönemine göre %26’nın üzerinde büyüyerek, 2014 yılını ise toplamda %20 büyüme gerçekleştirerek oldukça olumlu bir görünümle kapattı.

 

Sektörün büyük ağırlığına sahip Panel Televizyonlar %29 oranında gerçekleştirdikleri satış artışıyla bu büyümenin taşıyıcısı oldular.

 

Ekran büyüklüklerinin artmaya devam ettiği son çeyrekte yapılan satışlarla 40” (inç)/ (102) cm. ve  üzeri televizyonların oranı %70’ün üzerine çıktı.

 

Yeni teknoloji UHD (Ultra yüksek çözünürlüklü) TV’ler %10’un üzerinde cirosal paya ulaşırken, kavisli ekranlı (curved) televizyonların satışları da her geçen gün artıyor.

 

2015 yılında ise UHD (ultra yüksek çözünürlük) kavisli ya da Android işletim sistemli televizyonlar gibi yeni teknolojilerin hayatımızda daha fazla yer bulacağı tahmin edilebilir.

 

Sektörün diğer ürün gruplarında ise yılın geri kalanında görülen çift haneli küçülmeler son çeyrekte de devam etti.

 

 

 

 

Görüntüleme: Küçülme devam ediyor

Görüntüleme sektörü yılın son çeyreğinde 43 milyon TL ile 2013 yılı aynı dönemine göre %44 küçülme yaşadı. 2014 yılını ise toplamda 234  milyon TL ve %42 küçülme ile kapattı.

 

2014 yılı içinde kompakt cihazları geride bırakarak en büyük segment olan değiştirilebilir lensli cihazlar son çeyrekte payını %65’in üzerine çıkardı ve gelecek dönemde de dijital kamera pazarının değiştirebilir lensli ürünlere daha fazla odaklanacağı gerçeğine dikkat çekti.

 

Öte yandan aynasız cihazlar ise 2014 yılı toplamında 2013 yılına göre %120’nin üzerinde büyüme gerçekleştirerek kamera pazarında büyüyen tek segment oldu.

 

 

 

 

 

 

Özet: Çift haneli büyüme devam ediyor

 

 

 

Tüketici Teknolojisi Ürünleri pazarı, 2014 son çeyreğinde de önceki dönemlerde olduğu gibi çift haneli cirosal büyüme performansını devam ettirdi. Bir önceki yılın aynı çeyreğine oranla, görüntüleme sistemleri, bilişim teknolojileri ve ofis ekipmanları & sarf malzemeleri sektörlerinin negatif büyüme kaydettiği görüldü. Son çeyrek itibariyle, ciro büyümesini güçlü adetsel büyüme ile destekleyen sektörler olarak tüketici elektroniği, büyük beyaz eşya ve küçük ev aletleri ön plana çıktı. Pazarın en önemli ürün gruplarından olan PTV’nin ve özellikle büyük ekranlı ürünlerin son çeyrekte satışlarının artmış olması, büyüme üzerinde önemli katkı sağladı. Bununla birlikte toplam büyümeye en yüksek katkı, daha önceki dönemlerde olduğu gibi yine akıllı telefonlar ve tablet kategorilerinden geldi. Ek olarak ürün çeşitliliği ve artan kur etkisi nedeniyle bir önceki yılın aynı dönemine göre cirosunu çift haneli oranlarda artıran büyük beyaz eşya sektörü, son çeyrekte pazar büyümesine kaldıraç etkisi yaptı. 

 

Kaynak: GfK TEMAX® Türkiye, GfK

GfK TEMAX®, tüketici teknolojisi ürünleri pazarını takip etmek için GfK tarafından geliştirilen bir endekstir. Bulgular GfK perakende paneli tarafından düzenli olarak yapılan araştırmalara dayanır. Perakende paneli tüm dünya genelinde 425.000’in üzerinde satış̧ noktasından alınan verilerden oluşmaktadır. Şubat 2009’dan beri GfK TEMAX® Raporu, GfK tarafından 30’dan fazla ülkede uluslararası düzeyde yayınlamaktadır. Tüm raporlar ve basın bültenlerine www.gfktemax.com adresinden ulaşılabilir.

 

Basın bülteninden veya www.gfktemax.com da yer alan yayınlardan alıntı yapıldığında, lütfen kaynak olarak GfK TEMAX’ı açık olarak belirtiniz.

 

Daha fazla bilgi için:

 

Hande Akdağ      T: +90 212-368-0700, hande.akdag@gfk.com

 

 

Naz Şakar   T: +90 212-368-0700, naz.sakar@gfk.com

 

 

Ufuk Ural    T: +90 212-368-0700, ufuk.ural@gfk.com

 

 

 

 

 
GfK
GfK, müşterilerinin daha akıllıca karar almalarını sağlayan pazar ve tüketici bilgileri alanında güvenilir bir kaynaktır.  13,000’i aşkın pazar araştırma uzmanı, işlerine duydukları tutkuyu, GfK’nın veri bilimi alanında uzun yıllara dayanan deneyimiyle birleştirmektedir. Böylelikle GfK, 100’ün üzerinde ülkeden topladığı yerel pazar bilgileri ile eşleştiğinde son derece önemli sonuçlar veren küresel iç görüler sunabilmektedir. Kullandığı yenilikçi teknolojiler ve veri bilimi sayesinde GfK, büyük verileri akıllı verilere dönüştürerek, müşterilerinin daha rekabetçi olmasına ve tüketici deneyimi ve seçeneklerini zenginleştirmesine olanak tanımaktadır.
www.gfk.com/tr , www.twitter.com/gfkturkiye