Multimédia

Bourání cenových mýtů: přiměl Covid spotřebitele, aby více porovnávali ceny?

Multimédia

Bourání cenových mýtů: přiměl Covid spotřebitele, aby více porovnávali ceny?


Pokračujeme v boření mýtů o cenách a promocích, a proto jsme se podívali na to, jak se chování spotřebitelů v období Covidu změnilo. V novém normálu existuje ekonomická „polarizace“ nakupujících: 73% jsou spotřebitelé, kteří si hlídají náklady a mění své nákupní a spotřební chování. Přimělo je to k častějšímu srovnávání cen než kdy předtím? Odpověď naleznete v našem video seriálu „Bourání mýtů o cenách a promocích“.


I když poměrně velký počet spotřebitelů nyní hledá nižší ceny a silně spoléhá na promo akce a na výrobky privátních značek, nemusí to nutně znamenat, že by se výrobci měli začít zaměřovat čistě na výrobky s nižší cenou v rámci svého portfolia . Existují jasné důkazy o silné loajalitě spotřebitelů mezi značkami, zejména u zákazníků, kteří neplánují měnit své návyky.

Například polovina zákazníků z oblasti MEA a Evropy se drží svých preferovaných značek. Polovina spotřebitelů v Evropě zároveň tvrdí, že pokud si vybírají výrobek za nižší cenu, vybírají si pouze v rámci svého preferovaného repertoáru/výběru produktů. Číslo pro region MEA je o něco vyšší – 61%. Klíčem pro značky je identifikovat a upřesnit segmentaci zákazníků, protože změny ve zvycích spotřebitelů se stále vyvíjejí.

A co se stalo s vlastní a křížovou elasticitou? Elasticita běžné ceny se skládá ze dvou složek. Vlastní elasticita – používá se, pokud všechny produkty mění cenu společně, a křížová elasticita se používá, pokud konkurence mění cenu a vy ne.

Nenechte mýty o cenotvorbě ovlivňovat vaše obchodní rozhodnutí.

Kontaktujte NielsenIQ a osvojte si všechna nová strategická pravidla cenové hry.


Druhý mýtus naznačoval, že v důsledku ekonomických potíží se tyto křížové elasticity hodně zvýší, protože zákazníci více porovnávají ceny. Faktem je, že křížové elasticity po celém světě zůstávají velmi podobné, což nás přivádí k závěru, že spotřebitelé jsou stále primárně hnáni cenou produktů.

Tím pádem jsme vyvrátili také druhý mýtus.