Education

Gelir Yönetimi 2022’de nasıl görünmeli? 

Education

Gelir Yönetimi 2022’de nasıl görünmeli? 


Hiç şüphe yok ki pandemi hızlı tüketim malları (FMCG) yapısını dönüştürdü. E-ticaret, dünya çapında çift haneli büyüyor ve farklı yaş gruplarından giderek daha fazla yeni alışverişçi çekiyor. Tüketicilerin stoklama ve haftalık alışveriş misyonlarına daha fazla odaklanmaya başlamasıyla alışveriş sıklığı azaldı. Aynı zamanda, enflasyondaki artış ve tedarik zinciri zorlukları üreticiler ve perakendeciler üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor. FMCG ortamındaki değişikliklere rağmen, üreticiler için zorluk aynı kalıyor: marjlar ve kar elde etmek için net fiyatlardaki artışın verimli ticaret promosyonlarıyla nasıl dengelenmesi gerektiği. 

Bu zorluğun ele alınmasındaki birincil sorumluluk Gelir Yönetimi ekibine yöneliktir. Ancak, bu yeni ve oldukça kesintiye uğramış ortamda, gelir yönetimi ekipleri işlerini zorlaştıracak engellerle karşılaşmaya devam ediyor.  


Eski yöntemler sizi ileriye bakmaktan alıkoyar 

Gelir artışı yönetimi artık yılda bir veya iki kez bakılması gereken bir süreç değildir. Pandemi sırasında fiyat ve promosyonda oluşan değişimler, stratejileri sürekli olarak gözden geçirmenin, yeniden şekillendirmenin veya ayarlayabilmenin önemini gelir yönetimini planlayanlara hatırlatır.  

Gelir yönetimi ekipleri genellikle yaklaşan ticaret planlarını yapmak ve fiyatı verimli bir şekilde artırmak üzere doğru yolu ortaya koymak için çok zaman harcarlar. Süreç, birden fazla veri kaynağı ve çeşitli analizler veya araştırma çalışmaları ile yorucu bir hale gelebilir. Genellikle doğası çok karmaşık olan bu planlamayı yaparlarken, asıl stratejiyi oluşturmak yerine, iş ile boğulurlar ve çok sayıda hesaplama ile birden fazla PowerPoint slaytı oluşturmak için zaman harcarlar.  

Esneklikleri tahmin etmeye yönelik analitik araçlar, sıklıkla, özellikle satış ekipleriyle çalışırken zorlayıcı olabilen zayıf kullanıcı arayüzü sunar. 

Bazı markalar, karşı karşıya oldukları zorlukları doğrudan ele alabilmeleri ve ihtiyaçlarına uygun bir çözümü özelleştirebilmeleri için kendi araçlarını dahili olarak geliştirmelerinin daha iyi olduğuna inanmaktadır. Bu seçenek, çözümü geliştirmeye bir yıldan fazla zaman ayırmak ve elbette dolara ve işgücüne daha fazla yatırım yapmak anlamına gelebilir. Şirket içi araçların şirketin RGM ihtiyaçlarını tamamen karşılayacağına dair bir garanti yoktur.  

Çeviklik 2022’de kilit öneme sahip  

COVID’den etkilenen bir yaşam sürmenin üçüncü yılında, tüketiciler COVID ve onunla birlikte gelen tüm aksaklıklarla nasıl yaşayacaklarına dair kendi zihniyetlerini benimsediler. Ancak bu, gelir yönetiminin her zamanki gibi işe dönebileceği anlamına mı geliyor? Hayır. Hızlı tüketim ürünleri ortamı tamamen değişti, bununla beraber, tüketici davranışları ve finansmanı kutuplaşması devam edecek. Bu durumu doğru yönetmek için, yeniden tasarlanmış yaklaşımlar, yeni araçlar ve daha kesin veriler olmalıdır. 

Gelir yönetimi ekipleri artık stratejiler formüle ederken ve bu hızlı gelişen FMCG ortamının sunduğu zorluklarla yüzleşmek için gereken kaynakları toplarken, yeni öncelikler belirlenmelidir.   


Gelir yöneticilerinin 2022 öncelikleri 

Hızlı pivot – Marjları korumak ve ticaret harcamalarını değişen piyasa senaryolarında etkili bir şekilde kullanmak için, gelir yöneticileri kendilerini en son piyasa dinamiklerini yansıtan düzenli olarak yenilenmiş verilerle donatmalıdır.  

İşbirliği verimliliğini artırın – 2022’nin gelir yöneticileri, liderlik, satış ve hesap ekipleriyle stratejik bir cephede konuşma ve tüm paydaşların kolayca anlayabileceği tek bir kaynaktan kapsamlı ve optimize edilmiş verileri kullanarak şirketin P-L’sini güçlü bir şekilde etkileme yetkisine sahip olmalıdır. Bu, gelir ekibi ve üst düzey yöneticiler arasında güven uyandıracaktır, çünkü kararlar tahminle değil verilerle desteklenir. Satış ekipleri basit ve anlaşılması kolay dili ve akışı takdir edecektır.  

Yatırım Getirisini Gerçekleştirin – Bu dinamik zamanda, şirketin yatırım getirisi hedeflerine ulaşmak ve artırmak için stratejiye odaklanmak her zamankinden daha önemlidir.  Basit ve görsel kullanıcı deneyimi, araştırmaya harcanan saatleri ortadan kaldıracak ve içgörüleri PowerPoint’e dönüştürecek, gelir yöneticilerinin hareket anında yaklaşan ticaret stratejilerini stratejilendirmek ve geliştirmek için daha fazla zamana sahip olmasını sağlayacak ve şirketin P&L.’sine daha fazla etki edecektir.   

Bu yeni ve zorlu iş ortamında, gelir yönetimi ekiplerinin kendilerinin geliştirmeye çalıştıkları gelir yönetimi çözümlerine yer yok. Yatırım getirisini hızlı bir şekilde görmek için CPG markalarının araç oluşturmak yerine strateji yürütmeye kaynak ayırması gerekmektedir. 

2022’nin gelir yönetimi ekibi, yeni bir FMCG ortamının zorluklarını karşılamak için tek bir kutuda gelir yönetimi araçlarına sahip olabilir. Bu, ancak bugün harekete geçerseniz mümkün olur.  

NielsenIQ Revenue Optimizer’ın, gelir yönetimi ekiplerinin bugünkü ve yarınki başarılarını nasıl destekleyebileceği hakkında bilgi edinmek için şimdi NielsenIQ’daki uzmanlarımızla iletişime geçin

Person optimizing their performance

Gelir yöneticilerinin 2022 öncelikleri

NielsenIQ Revenue Optimizer’ın, Revenue Management ekiplerini bugün ve yarın başarılı olmaları için ne şekilde destekleyebileceğini öğrenmek için iletişime geçin.